Johannes

Nikon D300s + Nikkor 70-200mm f/2.8G ED VR II

Här har vi Johannes i sin studentmössa! Fotade studentporträtt på honom i söndags, vi fotade vid Sjömagasinet i Göteborg. Har inte varit där innan, men det var väldigt fin och mysig omgivning. Skickade iväg Johannes urval av bilder igår, så snart ska det redigeras. Ni kommer få se några fler bilder också. :)

JohannesNikon D300s + Nikkor 70-200mm f/2.8G ED VR II


Här har vi Johannes i sin studentmössa!
Fotade studentporträtt på honom i söndags, vi fotade vid Sjömagasinet i Göteborg. Har inte varit där innan, men det var väldigt fin och mysig omgivning. Skickade iväg Johannes urval av bilder igår, så snart ska det redigeras. Ni kommer få se några fler bilder också. :)

Bröllopsskor med en touch av huvudvärk

Nikon D300s + Nikkor 50mm f/1,8

Idag är en sådan dag som jag verkligen inte orkar blogga... Har sprängande huvudvärk. Somnade sent igår och tog bussen till jobbet klockan runt 08.00 i morse, kom hem strax efter 19.00... Jobbar heldag både imorgon och på onsdag också, så jag har en känsla av att jag knappt kommer orka starta datorn då. På fredag åker jag till Jönköping för att bedöma fototävlingen på Elmia, ska bli kul! Hoppas på att jag hunnit vila upp mig tills dess. :-)

Bröllopsskor med en touch av huvudvärk

Nikon D300s + Nikkor 50mm f/1,8

 

Idag är en sådan dag som jag verkligen inte orkar blogga...

Har sprängande huvudvärk. Somnade sent igår och tog bussen till jobbet klockan runt 08.00 i morse, kom hem strax efter 19.00... Jobbar heldag både imorgon och på onsdag också, så jag har en känsla av att jag knappt kommer orka starta datorn då. På fredag åker jag till Jönköping för att bedöma fototävlingen på Elmia, ska bli kul! Hoppas på att jag hunnit vila upp mig tills dess. :-)

Vinn valfri klocka!

I samarbete med Weardesign.se tävlar jag ut 2 stycken valfria klockor (undantag på "Plastic Watch Vit chrono") till två glada läsare! Spana in deras hemsida för att se alla klockor. För att tävla ♥ Kommentera detta inlägget så många gånger du vill. ♥ Glöm inte att ange mailadress/bloggadress! ♥ För extra chans att vinna kan du gilla detta inlägget på Bloglovin'. ♥ Tävlingen avslutas 5 juni.
Lycka till! :-)
 

Vinn valfri klocka!I samarbete med Weardesign.se tävlar jag ut 2 stycken valfria klockor (undantag på "Plastic Watch Vit chrono") till två glada läsare! Spana in deras hemsida för att se alla klockor.

För att tävla

♥ Kommentera detta inlägget så många gånger du vill.
♥ Glöm inte att ange mailadress/bloggadress!
♥ För extra chans att vinna kan du gilla detta inlägget på Bloglovin'.
♥ Tävlingen avslutas 5 juni.

Lycka till! :-)

Video från bröllopet

Tyvärr kunde jag inte filma någonting under själva porträttfotograferingen eller i kyrkan, men ni får ju hänga med lite i svängarna iallafall! :) Lägg märke till hur mitt hår blir fulare och fulare under videons gång... Jäkla väder, haha! Som sagt är jag iallafall supernöjd med bilderna, hoppas på att ni får ta del av några!

Video från bröllopetTyvärr kunde jag inte filma någonting under själva porträttfotograferingen eller i kyrkan, men ni får ju hänga med lite i svängarna iallafall! :) Lägg märke till hur mitt hår blir fulare och fulare under videons gång... Jäkla väder, haha! Som sagt är jag iallafall supernöjd med bilderna, hoppas på att ni får ta del av några!

Brudbukett&vigselringar

Nikon D300s + Nikkor 50mm f/1,4G
Sitter fortfarande och rensar bland bilderna. Såklart kunde jag inte låta bli att publicera någon bild... Fotade över 1600 bilder idag och försöker skära ner till runt 100 stycken iallafall. Får se hur bra jag lyckas, haha. Visst var brudbuketten och ringarna fina? Gillar färgerna i buketten! :)

Brudbukett & vigselringarNikon D300s + Nikkor 50mm f/1,4G

Sitter fortfarande och rensar bland bilderna.
Såklart kunde jag inte låta bli att publicera någon bild... Fotade över 1600 bilder idag och försöker skära ner till runt 100 stycken iallafall. Får se hur bra jag lyckas, haha.

Visst var brudbuketten och ringarna fina? Gillar färgerna i buketten! :)

Bröllop i Fjärås

Såhär såg jag ut! Fotar brudbuketten + ringarna. I bakgrunden ser ni den mysiga kyrkan :-) Glad (& suddig) efter en kanondag! Foto: Mamma
Herrejisses vilken kick jag fick av att fota bröllop! Brudparet, Cecilia och Daniel, är så himla fina och goa. :) Trots regn mot slutet så har det varit en helt fantastisk dag! Det som är iallafall lite positivt med lite regn är att ljuset blir väldigt jämt och dessutom får bilder extra lyster och kontrast. Vi klarade oss nästan genom hela porträttfotograferingen innan regnet kom, efter vigsel däremot så öste det ner... men det gick kanon ändå.Filmade även lite under dagen, ska klippa ihop något av det till kvällen så ska ni få kika. Just nu vill jag bara börja gå igenom alla bilder, har inte frågat om jag får lägga bilderna på nätet ännu - men jag hoppas jag får visa er! Massor med kramar från en överglad Michaela :-)

Bröllop i Fjärås


Såhär såg jag ut!

Fotar brudbuketten + ringarna. I bakgrunden ser ni den mysiga kyrkan :-)


Glad (& suddig) efter en kanondag!
Foto: Mamma

Herrejisses vilken kick jag fick av att fota bröllop!
Brudparet, Cecilia och Daniel, är så himla fina och goa. :) Trots regn mot slutet så har det varit en helt fantastisk dag! Det som är iallafall lite positivt med lite regn är att ljuset blir väldigt jämt och dessutom får bilder extra lyster och kontrast. Vi klarade oss nästan genom hela porträttfotograferingen innan regnet kom, efter vigsel däremot så öste det ner... men det gick kanon ändå.

Filmade även lite under dagen, ska klippa ihop något av det till kvällen så ska ni få kika. Just nu vill jag bara börja gå igenom alla bilder, har inte frågat om jag får lägga bilderna på nätet ännu - men jag hoppas jag får visa er!

Massor med kramar från en överglad Michaela
:-)

Lovisa

Här är några bilder på fina Lovisa. Är dötrött så orkade inte fixa något mer avancerat blogginlägg, har jobbat heldag på Scandinavian Photo idag. Tidigare har jag bara jobbat halvdagar eller, dom fyra timmar vi har öppet på lördagar, så det tog på krafterna! Imorgon ska jag fota årets första bröllop så resten av kvällen ska jag förbereda inför det och hålla tummarna för fint väder... Drar och packar kameraväskan nu så hörs vi imorgon igen! Trevlig fredag!

LovisaHär är några bilder på fina Lovisa.

Är dötrött så orkade inte fixa något mer avancerat blogginlägg, har jobbat heldag på Scandinavian Photo idag. Tidigare har jag bara jobbat halvdagar eller, dom fyra timmar vi har öppet på lördagar, så det tog på krafterna! Imorgon ska jag fota årets första bröllop så resten av kvällen ska jag förbereda inför det och hålla tummarna för fint väder... Drar och packar kameraväskan nu så hörs vi imorgon igen! Trevlig fredag!

Status

Vårrullar till lunch ♥ Ellen DeGeneres i bakgrunden ♥ Veronica Maggio på låg volym ♥ Twittrar ♥ Svarar på mail ♥ Inväntar brevbäraren ♥ Fakturerar ♥ Planerar inför kommande bröllop Än så länge har det varit en superdag! Gick upp klockan 10 och en kvart senare var träningskläderna på och jag var redo för en springtur. Därefter har dagen bara rullar på, ska käka upp min goa vårrullar nu och bara njuta av en bra dag för sedan blir det nämligen full rulle några dagar. Imorgon jobbar jag min första heldag på Scandinavian Photo, har bara jobbat halvdagar innan (och hela lördagar såklart). På lördag kickar jag igång bröllopssäsongen i Fjärås och på söndag står en studentfotografering på tur. Åh, vilka härliga dagar nu framöver! Hur ser era dagar ut när ni mår som bäst? :-)

Status
Vårrullar till lunch ♥ Ellen DeGeneres i bakgrunden ♥ Veronica Maggio på låg volym ♥ Twittrar ♥ Svarar på mail ♥ Inväntar brevbäraren ♥ Fakturerar ♥ Planerar inför kommande bröllop

Än så länge har det varit en superdag!
Gick upp klockan 10 och en kvart senare var träningskläderna på och jag var redo för en springtur. Därefter har dagen bara rullar på, ska käka upp min goa vårrullar nu och bara njuta av en bra dag för sedan blir det nämligen full rulle några dagar.
Imorgon jobbar jag min första heldag på Scandinavian Photo, har bara jobbat halvdagar innan (och hela lördagar såklart). På lördag kickar jag igång bröllopssäsongen i Fjärås och på söndag står en studentfotografering på tur.

Åh, vilka härliga dagar nu framöver!
Hur ser era dagar ut när ni mår som bäst? :-)

Cononmark Batteriblixt 400 DL4,0

Idag kom min beställning på batteriblixt! Under fotomässan på Scandinavian Photo så beställde jag hem Cononmark Batteriblixt 400 DL4,0 och efter att dom varit slut i lagret så kom det äntligen idag! :-) Tjusig väska men fick med dessutom. Har inte hunnit testa så mycket ännu, men med dom få testbilderna jag tog (blixtrade pappa rakt i facet) kan jag konstatera att det kan vara något av det lättaste jag testat! Inte svårt att förstå sig på för fem öre. Ser ni dessutom hur litet batteriet är? Helt galet! Väger knappt någonting alls heller. Ska bli himla kul att testa att fota on location med blixt! Känner att jag måste styra upp någon plåtning nu på direkten... ;)

Cononmark Batteriblixt 400 DL4,0Idag kom min beställning på batteriblixt!
Under fotomässan på Scandinavian Photo så beställde jag hem Cononmark Batteriblixt 400 DL4,0 och efter att dom varit slut i lagret så kom det äntligen idag! :-) Tjusig väska men fick med dessutom. Har inte hunnit testa så mycket ännu, men med dom få testbilderna jag tog (blixtrade pappa rakt i facet) kan jag konstatera att det kan vara något av det lättaste jag testat! Inte svårt att förstå sig på för fem öre.

Ser ni dessutom hur litet batteriet är? Helt galet! Väger knappt någonting alls heller. Ska bli himla kul att testa att fota on location med blixt! Känner att jag måste styra upp någon plåtning nu på direkten... ;)

Svara-på-mail-morgon

Idag unnade jag mig en extra lång sovmorgon. Kom inte upp förens någon gång innan 11 och sedan dess har jag suttit och svarat på mail. Börjar bli klar nu, men mailprogrammet började strula så jag tar en paus nu. Ska väl göra mig lite lunch också, och göra mig helt i ordning. Sitter fortfarande i pyjamasbyxorna; lite av charmen att köra eget ;) Haha! Ne, det gäller att skaffa sig ordenligt med självdisciplin så dagarna inte bara rullar iväg. Trots att jag ställde in så man inte kunde kommentera mitt förra inlägg så har flera tagit kontakt med mig på andra sätt och jag vill bara säga tack. Helt galet att folk jag aldrig har träffat bryr sig om mig på det sättet, ni är så fina allihopa! Jättestort tack från mig. Jag ♥ er. Nu är det lunchdags säger herr. Mage... Vi hörs snart igen finisar! :-)

Svara-på-mail-morgonIdag unnade jag mig en extra lång sovmorgon.
Kom inte upp förens någon gång innan 11 och sedan dess har jag suttit och svarat på mail. Börjar bli klar nu, men mailprogrammet började strula så jag tar en paus nu. Ska väl göra mig lite lunch också, och göra mig helt i ordning. Sitter fortfarande i pyjamasbyxorna; lite av charmen att köra eget ;) Haha! Ne, det gäller att skaffa sig ordenligt med självdisciplin så dagarna inte bara rullar iväg.

Trots att jag ställde in så man inte kunde kommentera mitt förra inlägg så har flera tagit kontakt med mig på andra sätt och jag vill bara säga tack. Helt galet att folk jag aldrig har träffat bryr sig om mig på det sättet, ni är så fina allihopa! Jättestort tack från mig. Jag ♥ er.

Nu är det lunchdags säger herr. Mage...
Vi hörs snart igen finisar! :-)

Slutetär början på något nytt

Idag gjorde jag det. Igen. Jag hoppade av gymnasiet för andra gången. Till skillnad från förra gången, då jag var sjuk och var mer eller mindre tvungen att sluta skolan pga min hälsa, så är detta valet frivilligt. Jag klarade inte av att gå till skolan varje dag, sättet man jobbar på i en skola passar inte alla. Så är det bara... och jag är en utav dom personerna. Jag har inte mått bra på länge nu och skolan har kvävt mig. Jag trivs inte i den miljön och det har i sin tur påverkat mitt mående och min migrän som bara blivit värre. Nu syftar jag inte på just min skola specifikt, utan skolmiljön och alla "skolgrejer" överhuvudtaget. Jag trivdes jättebra på Munkebäcksgymnasiet, i min klass och med lärarna som har varit super. Dessutom har personalen på skolan skött situationen väldigt bra.Vet inte riktigt vad jag ska skriva egentligen... Jag har gjort mitt val och på grund av samhällets syn på detta med utbildning känner man sig nästan som en förlorare. Det känns nästan som att jag har misslyckats, när jag egentligen gör detta för att lyckas och jag kommer att lyckas(!). För om jag inte hade trott på mig själv och min kompetens hade jag nog inte vågat hoppa av, men jag tror verkligen att om man bara vill och har ett driv så kan man lyckas. I min värld går det inte att misslyckas med sina mål... Om man går runt och tror att man kan misslyckas hela tiden så tror jag inte att man heller kan fokusera på att lyckas. Nu vet jag att det sitter många som vill fråga: "Om allt skiter sig, hur har du tänkt klara dig utan utbildning då?" För det första så tror jag att man kan klara sig bra utan utbildning också om man har rätt ambitioner. Men om jag nu inte skulle kunna klara det på något sätt så kan man faktiskt gå tillbaka till skolbänken när jag är äldre. Livet tar inte slut bara för att jag går en annan väg. När jag har skrivit denna texten har jag bara utgått ifrån att det är självklart vad jag kommer att göra nu när jag inte går i skolan längre, men det kanske det inte är. Från och med idag kör jag mitt företag på heltid. Med tanke på att jag faktiskt har en relativt stor blogg, där ni som läser faktiskt kan bli påverkade vill jag förtydliga att jag inte uppmanar någon till att sluta skolan. Alla går sin egen väg, nu går jag min. Hejdå Munkebäcksgymnasiet.
Detta inlägget går inte att kommentera. Jag har valt att ha det så för att jag, utan att låta dum, inte vill ha eran åsikt i detta valet - men jag vill att ni ska veta. Detta har varit något av det jobbigaste jag gjort samtidigt som det har varit det lättaste, jag är säker på mitt val och vill inte dra igång någon diskussion med folk jag egentligen inte känner på det sättet. Vill däremot tacka alla er som tror på mig och stödjer mitt val!
 

Slutet är början på något nytt

Idag gjorde jag det. Igen.
Jag hoppade av gymnasiet för andra gången. Till skillnad från förra gången, då jag var sjuk och var mer eller mindre tvungen att sluta skolan pga min hälsa, så är detta valet frivilligt. Jag klarade inte av att gå till skolan varje dag, sättet man jobbar på i en skola passar inte alla. Så är det bara... och jag är en utav dom personerna. Jag har inte mått bra på länge nu och skolan har kvävt mig. Jag trivs inte i den miljön och det har i sin tur påverkat mitt mående och min migrän som bara blivit värre. Nu syftar jag inte på just min skola specifikt, utan skolmiljön och alla "skolgrejer" överhuvudtaget. Jag trivdes jättebra på Munkebäcksgymnasiet, i min klass och med lärarna som har varit super. Dessutom har personalen på skolan skött situationen väldigt bra.

Vet inte riktigt vad jag ska skriva egentligen... Jag har gjort mitt val och på grund av samhällets syn på detta med utbildning känner man sig nästan som en förlorare. Det känns nästan som att jag har misslyckats, när jag egentligen gör detta för att lyckas och jag kommer att lyckas(!). För om jag inte hade trott på mig själv och min kompetens hade jag nog inte vågat hoppa av, men jag tror verkligen att om man bara vill och har ett driv så kan man lyckas. I min värld går det inte att misslyckas med sina mål... Om man går runt och tror att man kan misslyckas hela tiden så tror jag inte att man heller kan fokusera på att lyckas.

Nu vet jag att det sitter många som vill fråga: "Om allt skiter sig, hur har du tänkt klara dig utan utbildning då?" För det första så tror jag att man kan klara sig bra utan utbildning också om man har rätt ambitioner. Men om jag nu inte skulle kunna klara det på något sätt så kan man faktiskt gå tillbaka till skolbänken när jag är äldre. Livet tar inte slut bara för att jag går en annan väg.

När jag har skrivit denna texten har jag bara utgått ifrån att det är självklart vad jag kommer att göra nu när jag inte går i skolan längre, men det kanske det inte är. Från och med idag kör jag mitt företag på heltid.

Med tanke på att jag faktiskt har en relativt stor blogg, där ni som läser faktiskt kan bli påverkade vill jag förtydliga att jag inte uppmanar någon till att sluta skolan.

Alla går sin egen väg, nu går jag min.
Hejdå Munkebäcksgymnasiet.


Detta inlägget går inte att kommentera. Jag har valt att ha det så för att jag, utan att låta dum, inte vill ha eran åsikt i detta valet - men jag vill att ni ska veta. Detta har varit något av det jobbigaste jag gjort samtidigt som det har varit det lättaste, jag är säker på mitt val och vill inte dra igång någon diskussion med folk jag egentligen inte känner på det sättet. Vill däremot tacka alla er som tror på mig och stödjer mitt val!

MiniStation 3.0

För ett tag sedan fick jag hem en MiniStation 3.0 för att testa den. Tidigare har jag bara haft större externa hårddiskar som måste ha ström, men denna lilla disken behöver man bara plugga in i datorn utan massa trassel! På andra bilden har jag ställt den stora varianten av tändsticksask framför för att ni ska se hur liten den är. :) Disken har USB 3 vilket gör att överföringarna går dubbelt så snabbt. Perfekt för oss fotonördar som har stora och många bildfiler att ladda in i datorn. Gillar den verkligen, speciellt pga av storleken då den är lätt att ta med sig. Tänkte anordna en tävling där ni får chansen att vinna en egen, vad tror ni om det? Vill ni? :)

MiniStation 3.0

För ett tag sedan fick jag hem en MiniStation 3.0 för att testa den. Tidigare har jag bara haft större externa hårddiskar som måste ha ström, men denna lilla disken behöver man bara plugga in i datorn utan massa trassel! På andra bilden har jag ställt den stora varianten av tändsticksask framför för att ni ska se hur liten den är. :)

Disken har USB 3 vilket gör att överföringarna går dubbelt så snabbt. Perfekt för oss fotonördar som har stora och många bildfiler att ladda in i datorn. Gillar den verkligen, speciellt pga av storleken då den är lätt att ta med sig.

Tänkte anordna en tävling där ni får chansen att vinna en egen, vad tror ni om det? Vill ni? :)

Robert´s Coffee

Nu har vi varit ute och fotat. Jag är fortfarande helt kär i rapsfältet! Galet vad fint det är. :) Vi har iallafall kommit fram till att vi behöver en liten (stor) sockerkick innan vi trillar ihop. Vi ska åka in till Halmstad och sätta oss på Robert´s Coffee. Förövrigt så ljög Ottilia, vi kommer inte vara där till 19.00, kommer nog dit runt 20.00 istället. Tog så lång tid för mig att blogga så vi blev lite sena i vår planering, haha! Kika gärna förbi då om ni har lust. :)

Robert´s CoffeeNu har vi varit ute och fotat.
Jag är fortfarande helt kär i rapsfältet! Galet vad fint det är. :) Vi har iallafall kommit fram till att vi behöver en liten (stor) sockerkick innan vi trillar ihop. Vi ska åka in till Halmstad och sätta oss på Robert´s Coffee. Förövrigt så ljög Ottilia, vi kommer inte vara där till 19.00, kommer nog dit runt 20.00 istället. Tog så lång tid för mig att blogga så vi blev lite sena i vår planering, haha!

Kika gärna förbi då om ni har lust. :)

Live från Halmstad

Tack till alla som tittade och skrev i chatten! :-)

Live från HalmstadTack till alla som tittade och skrev i chatten! :-)

Satan i gatan, Veronica

Stora scenen på Liseberg spenderades min kväll. Var där med ett trevligt gäng och lyssnade på Veronica Maggio, hon är grym och det var sjukt mycket folk. På bilden ovan står jag ungefär i mitten, det var minst lika mycket till bakom mig. Olivia och jag hoppade upp på någon kruk-liknande sak och där stod vi under hela Veronicas uppträdande. Ska upp tidigt imorgon och jobba på Scandinavian, så är väl dags att sova nu... Efteråt ska jag till en kompis som fyller 17 och fira henne. Tror bestämt att jag tar en bloggpaus över helgen, kommer ändå inte hinna blogga något. Kommer tillbaka med nya krafter på måndag! Var någon av er och lyssnade på Veronica idag? Vilken låt gillade ni bäst? Skulle förvåna mig något enormt om ingen av mina Göteborgsläsare var där. ;)

Satan i gatan, VeronicaStora scenen på Liseberg spenderades min kväll.

Var där med ett trevligt gäng och lyssnade på Veronica Maggio, hon är grym och det var sjukt mycket folk. På bilden ovan står jag ungefär i mitten, det var minst lika mycket till bakom mig. Olivia och jag hoppade upp på någon kruk-liknande sak och där stod vi under hela Veronicas uppträdande.

Ska upp tidigt imorgon och jobba på Scandinavian, så är väl dags att sova nu... Efteråt ska jag till en kompis som fyller 17 och fira henne. Tror bestämt att jag tar en bloggpaus över helgen, kommer ändå inte hinna blogga något. Kommer tillbaka med nya krafter på måndag!

Var någon av er och lyssnade på Veronica idag? Vilken låt gillade ni bäst?
Skulle förvåna mig något enormt om ingen av mina Göteborgsläsare var där. ;)

Företaget - svar

Här kommer mina svar på alla företagsfrågor. Det är väldigt mycket text, men ni som är intresserade har väl inget emot det! Tänkte att det är bäst att ha allting på samma ställe istället för att dela upp det. Lättare att hänvisa till ett inlägg osv. Hoppas ni får ut något av detta nu! :) Faktafrågor Hur gör man/gjorde du för att starta ditt företag (vem/vad kontaktade du osv)? Via Bolagsverket skickar man in en ansökan, sedan måste man även ansöka om F-skatt hos Skatteverket. Kan du berätta exakt allt man måste gör inom företaget. (betala skatt, bokföring m.m.) Det beror på vad man gör, men om du har ett igångsatt företag behöver du: Bokföra, fakturera, betala skatt, betala moms, redovisa, marknadsföra, nätverka etc. Allt du gör i företaget ska redovisas, utgifter som inkomster, allt från ett suddgummi till en kamera för 40.000kr. Alla kvitton och papper ska sparas. Vad är allt man måste göra innan man startar företag och vad måste man göra då man har företaget? Alltså, allt ifrån grunden gärna tack! Innan du startar företag är det bra att ha läst på så mycket du kan. Ett bra tips är t ex. att gå på en av skatteverkets starta eget-kurs (det är gratis). Du måste även ansöka om f-skatt, skaffa ett företagskonto och det underlättar om du har ett bokföringsprogram. Det går att bokföra, fakturera osv. "manuellt" - men det är betydligt svårare och väldigt tidskrävande. Jag har aldrig testat, men det är vad jag har hört. Sedan bör du såklart ha en tydlig affärsidé. Eventuellt kan du även behöva en revisor. När du väl har ditt företag så måste du göra det som jag svarade på, på frågan ovan. Är det lätt att sköta ett eget företag? Det blir lättare med tiden... Nya saker är ju alltid lite kluriga i början. Det är tidskrävande och man behöver tålamod för att förstå och lära sig, jag lär mig något nytt varje dag! Är det mycket papper? Det beror såklart på hur mycket och hur ofta du jobbar, men ja det blir en del. Hur gammal måste man vara för att driva ett eget företag? Du kan starta företag när du är 16 år om du har målsman som förmyndare. Annars är det 18 som gäller. Det finns även UF-företag (ungföretagsverksamhet) som man kan starta om man är yngre än 16. Är det dyrt att ha ett eget företag vid 17-18 års ålder? Inte dyrare än för någon annan. Vad kostar det att starta företaget och kostar det något att driva det? Att registrera företaget kostar 900-1200kr, att driva företaget kostar utefter vad du gör. Tjänar eller köper du ingenting, kostar det ingenting. Sedan blir det tvärtom om du jobbar och har utgifter samt inkomster. Är det olagligt att fotografera mot betalning om man INTE har eget företag? Så länge du inte tjänar över 18.000kr om året är det lagligt. Får man studiebidrag när man går i skolan och samtidigt har ett företag? Eller får man bara en liten del? :) Ja, det får du. Det är samma sak som att gå i skolan och extra jobba. Hur fungerar det med skatt och moms när man inte har jobb en månad? Har man enskild firma kan kan välja att betala en gång om året eller varje månad. Sedan beror det även på hur mycket man omsätter.
Michaela & MD Photos När startade du ditt företag? Det blev godkänt 29 sep -09. Fick du känslan av att du ville ge upp i början? Att du aldrig skulle klara det? Nej, verkligen inte! Tjänar du bra? Vad jag tjänar tycker jag inte angår någon annan än mig själv. Vad tänkte du när du bestämde dig för att starta ett företag? Ingenting. Jag gav mig in i det utan någon som helst koll och har lärt mig med tiden. Dock har jag som sagt turen att ha två föräldrar som kan mycket om detta med företag, så dom har lärt mig hur allting fungerar. I för sig så hade jag läst om företag lite innan, men i princip så visste jag ingenting. Som sagt rekommenderar jag er till att läsa på ordentligt innan ni gör något, det finns många regler och bergrepp som är bra att ha koll på. Var det svårare än vad du trodde att starta företag? Jo, men det är det nog! Men o andra sidan hade jag inte direkta tankar kring det, jag bara körde på för att se vart jag landade. Hur gammal var du när du fick tanken att starta eget företag? 15 år och 1 vecka ifrån att fylla 16 ungefär. Vad är baksidorna med att ha ett eget företag vid så ung ålder? Eller finns det baksidor överhuvudtaget? Att man inte har så mycket erfarenhet, men sedan är det ju det som är det roliga att skaffa sig längst vägen. :-) Hur mycket pengar lägger du på företaget? Inga privata. Vad har du lärt/håller på att lära dig om att ha eget företag? Bokföringen är lite klurig, sedan är det hur allting hänger ihop med moms och skatter också. Men kul är det! Vad har du för slags företag, alltså vad är just ditt företag för något? Det står inskrivet som porträttverksamhet tror jag, men det en fotofirma alltså. Mitt företag som fotograf, så jag kan jobba lagligt inom yrket. Hur mycket tid tar det upp av din vardag? Mycket tid, just nu är det ungefär 14 timmar i veckan. La du ut något startkapital när du startade? Nej, det gjorde jag inte. Hur lång tid tog det från att du registrerade företaget fram till att du kunde ta ut lön? Jag tar inte ut någon lön från företaget ännu, det jag har tjänat har jag istället valt att använda för att bygga upp företag i form av t ex. kameraprylar, hemsidor osv. Sedan väljer jag även att spara upp pengar på företag för att ha en summa tills då jag väljer att börja löna mig själv. Skulle du kunna försörja dig på det när du slutar plugga? Det är ett par år kvar, så ja om jag vill så tror jag att det går. Betalar du din fotoutrustning privat eller gör företaget det? Företaget. Tänker du jobba inom företaget efter gymnasiet på heltid? Mja. Om jag fortfarande får extrajobba på Scandinaivan Photo så kommer jag nog vilja göra det samtidigt som jag har företaget. Känner du att det kan bli för mycket ibland? Ja, det händer jag ju säga... Då gäller det att varva ner och ta en paus. På vilket sätt ändrades din vardag efter att du startat företaget? :) Vilken svår fråga! Jag vet faktiskt inte, trots att jag fick mindre tid och ibland prioritera bort vissa saker så tycker jag att det blev mycket roligare! Hur gammal, tycker du, ska man vara för att starta eget företag? Tror inte det handlar om ålder, utan när man själv känner sig redo. Vad är det för fördelar respektive nackdelar med ha eget företag. Vad är det liksom som är bättre med att ha företag än att inte ha det? :) Att man själv bestämmer över sina arbetstider och är inte lika låst på det sättet. Nackdelarna är väl att det kan bli lite ensamt ibland och att man måste ha självdisciplin med rutiner osv. Om du hade lägenhet och allt som kommer med detta: hyra, mat och räkningar. Tror du att med den lönen du får ut skulle klara av detta? Kanske låter konstigt, men det är min egen oro. Som sagt tar jag inte ut någon lön ännu, men om jag hade gjort det så tror jag inte att det hade räckt hela vägen i dagsläget men jag tvivlar inte på att det kommer att fungera. Har du någon gång ångrat att du startade ditt företag? Aldrig! Hur reagerade dina föräldrar när du ville starta företag? var dem emot/för det? :) Dom stöttade och hjälpte mig för att få igång det, dom tyckte det var roligt! Har du gått någon kurs i småföretagande? :) Nej, det har jag inte. Det skulle dock vara intressant och roligt att gå någon. :) Tycker du att det är lika kul idag som när du startade det? Jajamensan! Är det du eller dina föräldrar som sköter skatter, räkningar med mera? Det är jag, men mina föräldrar finns och hjälper till om det behövs. Tjänar man mycket pengar som fotograf? Fotobranschen är tuff och det är svårt att få rullians, så pengar tjänar man efter hur mycket jobb man har såklart och hur dyr man är. Är det viktigt att ha en hemma fotostudio när man är egenföretagare? Verkligen inte! Driver du ditt företag helt själv? Jag driver det själv, men med hjälp av mamma och pappa. Kan vem som helt starta eget? Ja. Tuta och kör!! ;) Extra: - Tips för att få kunder

Ställ era företagsfrågor till mig!

Håller just nu på att sammanställer och svarar på frågorna som jag fick i min "företagsfrågestund" (ca. 150 år sedan), tänker publicera svaren om några timmar. Om ni har några frågor om företagsbiten så ställ dom nu så kan jag slänga med dom i inlägget. :) Hörs snart!

Företaget - svar

Här kommer mina svar på alla företagsfrågor. Det är väldigt mycket text, men ni som är intresserade har väl inget emot det! Tänkte att det är bäst att ha allting på samma ställe istället för att dela upp det. Lättare att hänvisa till ett inlägg osv. Hoppas ni får ut något av detta nu! :)

Faktafrågor

Hur gör man/gjorde du för att starta ditt företag (vem/vad kontaktade du osv)?

Via Bolagsverket skickar man in en ansökan, sedan måste man även ansöka om F-skatt hos Skatteverket.

Kan du berätta exakt allt man måste gör inom företaget. (betala skatt, bokföring m.m.)
Det beror på vad man gör, men om du har ett igångsatt företag behöver du: Bokföra, fakturera, betala skatt, betala moms, redovisa, marknadsföra, nätverka etc. Allt du gör i företaget ska redovisas, utgifter som inkomster, allt från ett suddgummi till en kamera för 40.000kr. Alla kvitton och papper ska sparas.

Vad är allt man måste göra innan man startar företag och vad måste man göra då man har företaget? Alltså, allt ifrån grunden gärna tack!

Innan du startar företag är det bra att ha läst på så mycket du kan. Ett bra tips är t ex. att gå på en av skatteverkets starta eget-kurs (det är gratis). Du måste även ansöka om f-skatt, skaffa ett företagskonto och det underlättar om du har ett bokföringsprogram. Det går att bokföra, fakturera osv. "manuellt" - men det är betydligt svårare och väldigt tidskrävande. Jag har aldrig testat, men det är vad jag har hört. Sedan bör du såklart ha en tydlig affärsidé. Eventuellt kan du även behöva en revisor. När du väl har ditt företag så måste du göra det som jag svarade på, på frågan ovan.

Är det lätt att sköta ett eget företag?
Det blir lättare med tiden... Nya saker är ju alltid lite kluriga i början. Det är tidskrävande och man behöver tålamod för att förstå och lära sig, jag lär mig något nytt varje dag!

Är det mycket papper?
Det beror såklart på hur mycket och hur ofta du jobbar, men ja det blir en del.

Hur gammal måste man vara för att driva ett eget företag?
Du kan starta företag när du är 16 år om du har målsman som förmyndare. Annars är det 18 som gäller. Det finns även UF-företag (ungföretagsverksamhet) som man kan starta om man är yngre än 16.

Är det dyrt att ha ett eget företag vid 17-18 års ålder?
Inte dyrare än för någon annan.

Vad kostar det att starta företaget och kostar det något att driva det?
Att registrera företaget kostar 900-1200kr, att driva företaget kostar utefter vad du gör. Tjänar eller köper du ingenting, kostar det ingenting. Sedan blir det tvärtom om du jobbar och har utgifter samt inkomster.

Är det olagligt att fotografera mot betalning om man INTE har eget företag?
Så länge du inte tjänar över 18.000kr om året är det lagligt.

Får man studiebidrag när man går i skolan och samtidigt har ett företag? Eller får man bara en liten del? :)
Ja, det får du. Det är samma sak som att gå i skolan och extra jobba.

Hur fungerar det med skatt och moms när man inte har jobb en månad?
Har man enskild firma kan kan välja att betala en gång om året eller varje månad. Sedan beror det även på hur mycket man omsätter.Michaela & MD Photos

När startade du ditt företag?
Det blev godkänt 29 sep -09.

Fick du känslan av att du ville ge upp i början? Att du aldrig skulle klara det?
Nej, verkligen inte!

Tjänar du bra?
Vad jag tjänar tycker jag inte angår någon annan än mig själv.

Vad tänkte du när du bestämde dig för att starta ett företag?
Ingenting. Jag gav mig in i det utan någon som helst koll och har lärt mig med tiden. Dock har jag som sagt turen att ha två föräldrar som kan mycket om detta med företag, så dom har lärt mig hur allting fungerar. I för sig så hade jag läst om företag lite innan, men i princip så visste jag ingenting. Som sagt rekommenderar jag er till att läsa på ordentligt innan ni gör något, det finns många regler och bergrepp som är bra att ha koll på.

Var det svårare än vad du trodde att starta företag?
Jo, men det är det nog! Men o andra sidan hade jag inte direkta tankar kring det, jag bara körde på för att se vart jag landade.

Hur gammal var du när du fick tanken att starta eget företag?
15 år och 1 vecka ifrån att fylla 16 ungefär.

Vad är baksidorna med att ha ett eget företag vid så ung ålder? Eller finns det baksidor överhuvudtaget?
Att man inte har så mycket erfarenhet, men sedan är det ju det som är det roliga att skaffa sig längst vägen. :-)

Hur mycket pengar lägger du på företaget?
Inga privata.

Vad har du lärt/håller på att lära dig om att ha eget företag?
Bokföringen är lite klurig, sedan är det hur allting hänger ihop med moms och skatter också. Men kul är det!

Vad har du för slags företag, alltså vad är just ditt företag för något?
Det står inskrivet som porträttverksamhet tror jag, men det en fotofirma alltså. Mitt företag som fotograf, så jag kan jobba lagligt inom yrket.

Hur mycket tid tar det upp av din vardag?
Mycket tid, just nu är det ungefär 14 timmar i veckan.

La du ut något startkapital när du startade?
Nej, det gjorde jag inte.

Hur lång tid tog det från att du registrerade företaget fram till att du kunde ta ut lön?
Jag tar inte ut någon lön från företaget ännu, det jag har tjänat har jag istället valt att använda för att bygga upp företag i form av t ex. kameraprylar, hemsidor osv. Sedan väljer jag även att spara upp pengar på företag för att ha en summa tills då jag väljer att börja löna mig själv.

Skulle du kunna försörja dig på det när du slutar plugga?
Det är ett par år kvar, så ja om jag vill så tror jag att det går.

Betalar du din fotoutrustning privat eller gör företaget det?
Företaget.

Tänker du jobba inom företaget efter gymnasiet på heltid?
Mja. Om jag fortfarande får extrajobba på Scandinaivan Photo så kommer jag nog vilja göra det samtidigt som jag har företaget.

Känner du att det kan bli för mycket ibland?
Ja, det händer jag ju säga... Då gäller det att varva ner och ta en paus.

På vilket sätt ändrades din vardag efter att du startat företaget? :)
Vilken svår fråga! Jag vet faktiskt inte, trots att jag fick mindre tid och ibland prioritera bort vissa saker så tycker jag att det blev mycket roligare!

Hur gammal, tycker du, ska man vara för att starta eget företag?
Tror inte det handlar om ålder, utan när man själv känner sig redo.

Vad är det för fördelar respektive nackdelar med ha eget företag. Vad är det liksom som är bättre med att ha företag än att inte ha det? :)
Att man själv bestämmer över sina arbetstider och är inte lika låst på det sättet. Nackdelarna är väl att det kan bli lite ensamt ibland och att man måste ha självdisciplin med rutiner osv.

Om du hade lägenhet och allt som kommer med detta: hyra, mat och räkningar. Tror du att med den lönen du får ut skulle klara av detta? Kanske låter konstigt, men det är min egen oro.
Som sagt tar jag inte ut någon lön ännu, men om jag hade gjort det så tror jag inte att det hade räckt hela vägen i dagsläget men jag tvivlar inte på att det kommer att fungera.

Har du någon gång ångrat att du startade ditt företag?
Aldrig!

Hur reagerade dina föräldrar när du ville starta företag? var dem emot/för det? :)
Dom stöttade och hjälpte mig för att få igång det, dom tyckte det var roligt!

Har du gått någon kurs i småföretagande? :)
Nej, det har jag inte. Det skulle dock vara intressant och roligt att gå någon. :)

Tycker du att det är lika kul idag som när du startade det?
Jajamensan!

Är det du eller dina föräldrar som sköter skatter, räkningar med mera?
Det är jag, men mina föräldrar finns och hjälper till om det behövs.

Tjänar man mycket pengar som fotograf?
Fotobranschen är tuff och det är svårt att få rullians, så pengar tjänar man efter hur mycket jobb man har såklart och hur dyr man är.

Är det viktigt att ha en hemma fotostudio när man är egenföretagare?
Verkligen inte!

Driver du ditt företag helt själv?
Jag driver det själv, men med hjälp av mamma och pappa.

Kan vem som helt starta eget?

Ja. Tuta och kör!! ;)


Extra:
- Tips för att få kunder

Ställ era företagsfrågor till mig!

Håller just nu på att sammanställer och svarar på frågorna som jag fick i min "företagsfrågestund" (ca. 150 år sedan), tänker publicera svaren om några timmar.

Om ni har några frågor om företagsbiten
så ställ dom nu så kan jag slänga med dom i inlägget. :) Hörs snart!

En Emma på besök

Idag träffade jag damen här på bilden. Det var väl på tiden att jag och Emma sågs igen, vi brukar ha en tendens till att låta det gå ett tag mellan gångerna. Vi fotade lite sådär lagom spontant, bland annat bilden i detta inlägget. Sedan åkte jag in till stan med familjen och käkade middag på Pasta+. Mamma och pappa firar nämligen deras 20-åriga bröllopsdag! Och nu är så mätt att jag rullar fram... Imorgon lovar jag att blogga bättre än dom senaste dagarna. Eller ja... jag vågar nästan att lova det iallafall... Har haft så mycket att tänka på nu i dagarna.

En Emma på besökIdag träffade jag damen här på bilden.
Det var väl på tiden att jag och Emma sågs igen, vi brukar ha en tendens till att låta det gå ett tag mellan gångerna. Vi fotade lite sådär lagom spontant, bland annat bilden i detta inlägget.
Sedan åkte jag in till stan med familjen och käkade middag på Pasta+. Mamma och pappa firar nämligen deras 20-åriga bröllopsdag! Och nu är så mätt att jag rullar fram...

Imorgon lovar jag att blogga bättre än dom senaste dagarna.
Eller ja... jag vågar nästan att lova det iallafall... Har haft så mycket att tänka på nu i dagarna.

Lär känna Michaela

Hallå på er, har inte orkat blogga idag heller... Har legat hemma med migrän, jobbigt. Skrapade ihop en "lär-känna-mig"-lista till er. För nya läsare kanske det är mest intressant, men för er andra också förhoppningsvis :-) Hoppas det blir lite kul läsning för er iallafall! Hur gammal är du?17, fyller 18 i augusti. Hur lång är du? 160cm Stjärntecken? Lejon. Hur bor du? I en villa med mamma, pappa, lillasyster och kissemissen Simba. Är det din bästa bostadssituation någonsin? Jag har aldrig bott någon annanstans, så ja! Om några år vill jag dock ha flyttat till egen lägenhet. :-) Arbetar du? Ja, med företaget. Extrajobbar även på Scandinavian Photo som säljare. Ville du jobba med det när du var liten? Nej, när jag var liten ville jag, som många andra, bli frisör och kock. Är du nöjd med ditt liv? För tillfället är jag väldigt nöjd! Har du bott utomlands? Nej, men någon gång ska jag det. Vill bo i London och USA. Vad är det knasigaste jobb du haft? Kan ha varit när jag och en kompis hade brödförsäljning varje söndag här i området. Om det nu räknas... Gillar du att resa? ÄLSKAR att resa! Nästa resa? I sommar blir det kryssning runt i Medelhavet, sedan blir det Rhodos med några kompisar också. Intressen? Fota, skratta, umgås, resa... och blogga såklart. Vad gör dig glad? När andra är glada. Vem är du mest lik i din familj? Endel säger mamma, andra säger pappa. Vad köper du oftast till dig själv? Kläder, tror jag. Eller mat... Vad är ditt nästa mål i livet? Hemlis!
Vad är du mest stolt över om dig själv? Att jag har utvecklats som människa och går emot mina rädslor.
Vad arbetar du på? Att sluta skjuta upp saker och ting. Vad brukar folk tro om dig vid första ögonblicket? Finns två olika alternativ. Att jag är tyst och blyg eller social och skrattar mycket. Beror på situation, haha. Har du många bästa vänner? Jag många vänner och några bästa vänner. Nämn ett problem du har? Att jag är för självkritisk och petnoga med allt. Finaste komplimangen du fått? En av mina vänner sa en gång att man alltid kan vända sig till mig för att jag förstående och alltid vill mina medmänniskor väl. Det tyckte jag var fint. Att folk säger att dom ser upp till mig är också en fin komplimang.
Ger du ofta komplimanger?Nästan jämt. Sprida glädje är bra!Vad skulle du vilja kunna som du inte kan? Flyga hade ju varit rätt tufft...
Nästa inköp? Dator. Varför har du en blogg? Det är ett bra sätt att marknadföra sig själv på, men största orsaken är såklart att det är roligt! Mycket är tack vare er. :-)
Vad ska du göra idag?Idag ska jag bara vila upp mig.Vad ska du göra i morgon? Imorgon blir det till att jobba!
Hur ser ditt liv ut om fem år? Då är jag i fullrulle med mitt företag, letar efter egen bostad (eller så kanske jag redan har flyttat förresten), vad mer... Hmm... jag lever livet helt enkelt! Vad vill du säga till de som är yngre än du? Kör ditt eget race och ta vara på varje dag.

Lär känna Michaela

Hallå på er, har inte orkat blogga idag heller... Har legat hemma med migrän, jobbigt.
Skrapade ihop en "lär-känna-mig"-lista till er. För nya läsare kanske det är mest intressant, men för er andra också förhoppningsvis :-) Hoppas det blir lite kul läsning för er iallafall!Hur gammal är du?
17, fyller 18 i augusti.

Hur lång är du? 160cm

Stjärntecken? Lejon.

Hur bor du? I en villa med mamma, pappa, lillasyster och kissemissen Simba.

Är det din bästa bostadssituation någonsin? Jag har aldrig bott någon annanstans, så ja! Om några år vill jag dock ha flyttat till egen lägenhet. :-)

Arbetar du? Ja, med företaget. Extrajobbar även på Scandinavian Photo som säljare.

Ville du jobba med det när du var liten? Nej, när jag var liten ville jag, som många andra, bli frisör och kock.
Är du nöjd med ditt liv? För tillfället är jag väldigt nöjd!

Har du bott utomlands? Nej, men någon gång ska jag det. Vill bo i London och USA.

Vad är det knasigaste jobb du haft? Kan ha varit när jag och en kompis hade brödförsäljning varje söndag här i området. Om det nu räknas...

Gillar du att resa? ÄLSKAR att resa!

Nästa resa? I sommar blir det kryssning runt i Medelhavet, sedan blir det Rhodos med några kompisar också.

Intressen? Fota, skratta, umgås, resa... och blogga såklart.
Vad gör dig glad? När andra är glada.

Vem är du mest lik i din familj? Endel säger mamma, andra säger pappa.

Vad köper du oftast till dig själv? Kläder, tror jag. Eller mat...

Vad är ditt nästa mål i livet? Hemlis!

Vad är du mest stolt över om dig själv? Att jag har utvecklats som människa och går emot mina rädslor.

Vad arbetar du på? Att sluta skjuta upp saker och ting.

Vad brukar folk tro om dig vid första ögonblicket? Finns två olika alternativ. Att jag är tyst och blyg eller social och skrattar mycket. Beror på situation, haha.

Har du många bästa vänner? Jag många vänner och några bästa vänner.

Nämn ett problem du har? Att jag är för självkritisk och petnoga med allt.

Finaste komplimangen du fått? En av mina vänner sa en gång att man alltid kan vända sig till mig för att jag förstående och alltid vill mina medmänniskor väl. Det tyckte jag var fint. Att folk säger att dom ser upp till mig är också en fin komplimang.

Ger du ofta komplimanger? Nästan jämt. Sprida glädje är bra!

Vad skulle du vilja kunna som du inte kan? Flyga hade ju varit rätt tufft...

Nästa inköp? Dator.

Varför har du en blogg? Det är ett bra sätt att marknadföra sig själv på, men största orsaken är såklart att det är roligt! Mycket är tack vare er. :-)

Vad ska du göra idag? Idag ska jag bara vila upp mig.

Vad ska du göra i morgon? Imorgon blir det till att jobba!

Hur ser ditt liv ut om fem år? Då är jag i fullrulle med mitt företag, letar efter egen bostad (eller så kanske jag redan har flyttat förresten), vad mer... Hmm... jag lever livet helt enkelt!

Vad vill du säga till de som är yngre än du? Kör ditt eget race och ta vara på varje dag.

Just nu...

Sitter fortfarande och redigerar... Deadline om tre timmar, allra helst vill jag ligga i sängen innan dess. Bara till att jobba på. Har inte så många bilder kvar, så det ska nog gå ganska snabbt nu hoppas jag. Ledsen för tråkig bloggning idag, har som sagt inte hunnit göra så mycket annat än att redigera. Det är ett jobb för ett nystartat företag som ska starta en webbshop. Än så länge har dom varit väldigt nöjda, jättekul! :) Får höras imorgon bitti igen... Någon mer än jag som ägnar kvällen åt redigering förresten?

Just nu...Sitter fortfarande och redigerar...
Deadline om tre timmar, allra helst vill jag ligga i sängen innan dess. Bara till att jobba på. Har inte så många bilder kvar, så det ska nog gå ganska snabbt nu hoppas jag.
Ledsen för tråkig bloggning idag, har som sagt inte hunnit göra så mycket annat än att redigera. Det är ett jobb för ett nystartat företag som ska starta en webbshop. Än så länge har dom varit väldigt nöjda, jättekul! :)

Får höras imorgon bitti igen...
Någon mer än jag som ägnar kvällen åt redigering förresten?

Redigerar för fulla muggar

Såhär känner jag mig just nu...

Tjenaremors i galoschen! Sitter hos mamma på MQ och jobbar, har massa bilder att redigera som ska levereras senast vid midnatt. Börjar bli lite trött i huvudet. Dagen började bra iallafall, Ottilia hämtade upp mig halv nio, vi åkte vi till stan och satte oss på Frank's Coffee på Kungsport. Mycket trevligt! Men nu måste väl fortsätta redigera om jag ska bli klar i tid... För övrigt så tog det över 30 min att skriva detta inlägget, Elin har stört mig (haha) på facebook-chatten så jag har inte kunnat koncentrera mig.

Redigerar för fulla muggar

Såhär känner jag mig just nu...


Tjenaremors i galoschen!
Sitter hos mamma på MQ och jobbar, har massa bilder att redigera som ska levereras senast vid midnatt. Börjar bli lite trött i huvudet. Dagen började bra iallafall, Ottilia hämtade upp mig halv nio, vi åkte vi till stan och satte oss på Frank's Coffee på Kungsport. Mycket trevligt! Men nu måste väl fortsätta redigera om jag ska bli klar i tid...

För övrigt så tog det över 30 min att skriva detta inlägget,
Elin har stört mig (haha) på facebook-chatten så jag har inte kunnat koncentrera mig.

Fototräff i Stockholm 18:e juni!

Som ni har önskat, frågat och undrat om ännu en fototräff... Tillsammans med Ottilia, Elin och Lina genomför vi nu en stor fototräff 18:e juni i Hagaparken, Stockholm! Dagen kommer att vara uppdelat på två olika pass. Under det första passet, som kräver anmälan, kommer vi ha en modefotografering därefter är det öppet hus där alla är välkommna! Spana även in vår evenemangssida på facebook. För att dokumentera dagen har vi Daniel Carlbom som fotograferar och Alexandros Bakos som står för filming. Det kommer bli kanonkul och jag hoppas att vi ses där! :D Läs mer om dagen på: fototraff.blogg.se

Fototräff i Stockholm 18:e juni!Som ni har önskat, frågat och undrat om ännu en fototräff...
Tillsammans med Ottilia, Elin och Lina genomför vi nu en stor fototräff 18:e juni i Hagaparken, Stockholm! Dagen kommer att vara uppdelat på två olika pass.
Under det första passet, som kräver anmälan, kommer vi ha en modefotografering därefter är det öppet hus där alla är välkommna! Spana även in vår evenemangssida på facebook.

För att dokumentera dagen har vi Daniel Carlbom som fotograferar och Alexandros Bakos som står för filming. Det kommer bli kanonkul och jag hoppas att vi ses där! :D

Läs mer om dagen på:
fototraff.blogg.se

Fulltös!

Har inte bloggat på ett par dagar nu. Har haft fullt upp och knappt hunnit tänka på bloggen. Ibland blir det så! Men nu är det dags att hinna med blogg-biten också. ;) Eller vad säger ni? Igår fick jag trevligt besök på Scandinavian Photo av två stycken bloggläsare. Var inte alls beredd på det, men det var jätteroligt. Mycket trevliga båda två! :) Spana in deras bloggar här: victoriaslilla.blogg.se & sarabea.blogg.se. I skrivande stund har vi släktkalas här hemma för mamma, men jag smet undan lite för att blogga... Haha. Ska fota lite självporträtt också som ska komma till användning lite senare ikväll. Ni får hålla koll i bloggen!

Fullt ös!Har inte bloggat på ett par dagar nu.
Har haft fullt upp och knappt hunnit tänka på bloggen. Ibland blir det så! Men nu är det dags att hinna med blogg-biten också. ;) Eller vad säger ni?
Igår fick jag trevligt besök på Scandinavian Photo av två stycken bloggläsare. Var inte alls beredd på det, men det var jätteroligt. Mycket trevliga båda två! :) Spana in deras bloggar här: victoriaslilla.blogg.se & sarabea.blogg.se.

I skrivande stund har vi släktkalas här hemma för mamma, men jag smet undan lite för att blogga... Haha. Ska fota lite självporträtt också som ska komma till användning lite senare ikväll. Ni får hålla koll i bloggen!

Fyrbenta djur längst vägkanten

Nikon D300s + Nikkor 70-200mm f/2.8G ED VR II

Dessa islandshästarna har jag åkt förbi minst tusen gånger under åren. Och varenda gång har jag tänkt att jag måste fotografera dom någon gång, men eftersom hagarna är precis vid vägkanten har jag aldrig orkat stanna. Idag tog jag äntligen tag i det och bad pappa svänga av intill kanten. Nu kan jag äntligen bocka av det från min "att göra"-lista. ;)

Fyrbenta djur längst vägkanten
Nikon D300s + Nikkor 70-200mm f/2.8G ED VR II

Dessa islandshästarna har jag åkt förbi minst tusen gånger under åren.
Och varenda gång har jag tänkt att jag måste fotografera dom någon gång, men eftersom hagarna är precis vid vägkanten har jag aldrig orkat stanna. Idag tog jag äntligen tag i det och bad pappa svänga av intill kanten. Nu kan jag äntligen bocka av det från min "att göra"-lista. ;)

Lillasyster

Nikon D300s + Nikkor 50mm f/1.4G @ 50mm, 1/100s, f/2.8, ISO800

Lillasyster


Nikon D300s + Nikkor 50mm f/1.4G
@ 50mm, 1/100s, f/2.8, ISO800

High Key

Nikon D300s + Nikkor 50mm f/1.4G + Speedlight SB-600 @ 50mm, 1/100s, f/1.6, ISO200

Fotade min syrra alldeles nyss. Efter att mamma hade köpt nya genomskinliga gardiner till sitt sovrum så har jag haft i tankarna att fota "High Key"-liknande bilder. High Key är när bilden är väldigt ljus men inte överexponerad, största delen av bilden är vit. Tycker det är så snyggt!

Här är första bilden jag fastnade för, vad tycker ni om high key? :)

High Key

Nikon D300s + Nikkor 50mm f/1.4G + Speedlight SB-600
@ 50mm, 1/100s, f/1.6, ISO200

 

Fotade min syrra alldeles nyss.
Efter att mamma hade köpt nya genomskinliga gardiner till sitt sovrum så har jag haft i tankarna att fota "High Key"-liknande bilder. High Key är när bilden är väldigt ljus men inte överexponerad, största delen av bilden är vit. Tycker det är så snyggt!

 

Här är första bilden jag fastnade för, vad tycker ni om high key? :)

Min dag med Instagram-foton

Den här dagen har varit helt underbar! Sov över hos Olivia inatt. Vi kom i säng ganska sent, men jag vaknade superpigg med tuppen halv 7 på morgonen! Vi låg dock kvar ett ganska bra tag (Olivia sov lite till, haha) innan vi gick upp. Runt 9 tog vi våra longboards, åkte ner till Hemköp och köpte frukost. Vid lunch åkte vi ner till centrum för att träffa Lisa och köpa sushi till lunch. Sedan bar det hem till Olivia igen för att sola och plugga. Galet varmt har det varit idag, slumrade till en stund i solen... Hur skönt som helst. Iallafall, när vi var som varmast drog vi ner till sjön för att bada. Bästa dagen på länge alltså! Hörde från en tjej att i Luleå hade inte ens snön smält helt ännu? Och här ligger vi och solar & badar... GALET.

Min dag med Instagram-fotonDen här dagen har varit helt underbar!

Sov över hos Olivia inatt. Vi kom i säng ganska sent, men jag vaknade superpigg med tuppen halv 7 på morgonen! Vi låg dock kvar ett ganska bra tag (Olivia sov lite till, haha) innan vi gick upp. Runt 9 tog vi våra longboards, åkte ner till Hemköp och köpte frukost.

Vid lunch åkte vi ner till centrum för att träffa Lisa och köpa sushi till lunch. Sedan bar det hem till Olivia igen för att sola och plugga. Galet varmt har det varit idag, slumrade till en stund i solen... Hur skönt som helst. Iallafall, när vi var som varmast drog vi ner till sjön för att bada. Bästa dagen på länge alltså!

Hörde från en tjej att i Luleå hade inte ens snön smält helt ännu?
Och här ligger vi och solar & badar... GALET.

Mammas födelsedag!

Idag är det min fina mammas födelsedag!GRATTIS!
 

Mammas födelsedag!
Idag är det min fina mammas födelsedag!

GRATTIS!

Livsviktigt, WebbTv-intervju

Kommer ni ihåg när jag blev intervjuad för ett skolprojekt? Nu är det iallafall klart och här ovan är mitt klipp. Första gången jag blir intervjuad för WebbTv och det var svårt! När jag har blivit intervjuad för vanliga tidningar eller något som ska visas i skrift kan man lättare fundera över sina svar. Men för att vara första gången så var det väl inte helt dåligt? Haha... Ni får ta och spana in deras tidning här också, finns massa roligt att läsa. :)

Livsviktigt, WebbTv-intervjuKommer ni ihåg när jag blev intervjuad för ett skolprojekt?

Nu är det iallafall klart och här ovan är mitt klipp. Första gången jag blir intervjuad för WebbTv och det var svårt! När jag har blivit intervjuad för vanliga tidningar eller något som ska visas i skrift kan man lättare fundera över sina svar. Men för att vara första gången så var det väl inte helt dåligt? Haha...

Ni får ta och spana in deras tidning här också, finns massa roligt att läsa. :)

Studentbilder 2011
För frågor och bokningar maila:
info [at] mdphotos.se

Studentbilder 2011
För frågor och bokningar maila:
info [at] mdphotos.se

Behind the scenes - Lord of the flies

Här är behind the scenes-videon från Lord of the flies-fotograferingen. Som jag redan har sagt minst 100 gånger så var det hur roligt som helst att göra denna plåtningen! Både Rebecka och Emma är ju så duktiga. :) Ni kan se några resultat här, här och här. Vill ni se fler resultat? Tänkte iallafall blogga några fler bilder snart igen. Som jag har nämnt tidigare så slutade filmkameran att fungera mitt under själva fotograferingen (opassande!), så jag hade inte så jättemycket material när vi fotar, fick göra det bästa utav det jag hade. :)

Behind the scenes - Lord of the fliesHär är behind the scenes-videon från Lord of the flies-fotograferingen.

Som jag redan har sagt minst 100 gånger så var det hur roligt som helst att göra denna plåtningen! Både Rebecka och Emma är ju så duktiga. :) Ni kan se några resultat här, här och här. Vill ni se fler resultat? Tänkte iallafall blogga några fler bilder snart igen.
Som jag har nämnt tidigare så slutade filmkameran att fungera mitt under själva fotograferingen (opassande!), så jag hade inte så jättemycket material när vi fotar, fick göra det bästa utav det jag hade. :)

Körsbärsblommor

Nikon D300s + Nikkor 70-200mm f/2.8G ED VR II @ 70mm, 1/2500s, f/2.8, ISO200

Häromdagen var det knoppar... Och nu är dom nästan helt utslagna! Tycker dom är så fina. :-) Håller tummarna på att vårt japanska körsbärsträd ska slå ut snart också. Senare ikväll kommer förhoppningsvis BTS-videon från plåtningen med Rebecka. Har lite kvar att klippa och sedan saknas det bara någon bra musik. Mina ben värker efter att ha stått upp och jobbat hela förmiddagen. Så det är skönt att sitta ner en stund nu. Vilken klenis jag är va... haha!

Körsbärsblommor

Nikon D300s + Nikkor 70-200mm f/2.8G ED VR II
@ 70mm, 1/2500s, f/2.8, ISO200

 

Häromdagen var det knoppar...

Och nu är dom nästan helt utslagna! Tycker dom är så fina. :-) Håller tummarna på att vårt japanska körsbärsträd ska slå ut snart också. Senare ikväll kommer förhoppningsvis BTS-videon från plåtningen med Rebecka. Har lite kvar att klippa och sedan saknas det bara någon bra musik.


Mina ben värker efter att ha stått upp och jobbat hela förmiddagen.
Så det är skönt att sitta ner en stund nu. Vilken klenis jag är va... haha!

Lugn eftermiddag

Jag bara myser runt idag... Sitter invirad i en filt och har slökollat på Harry Potter. Annars så har jag svarat på väldigt många mail idag, skönt och roligt! Är så sjukt glad över alla bröllop som jag har blivit bokad för iår! Kickar igång med det första lördagen den 28:e maj. :) Längtar! Dom här sista dagarna har jag mått himla bra och nu är jag redo för nya utmaningar.

Lugn eftermiddagJag bara myser runt idag...

Sitter invirad i en filt och har slökollat på Harry Potter. Annars så har jag svarat på väldigt många mail idag, skönt och roligt! Är så sjukt glad över alla bröllop som jag har blivit bokad för iår! Kickar igång med det första lördagen den 28:e maj. :) Längtar! Dom här sista dagarna har jag mått himla bra och nu är jag redo för nya utmaningar.

Min söta lillasyster

Nikon D300s + Nikkor 50mm f/1.4G + Reflexskärm 5 i 1 (110cm)
Min lillasyster är den jobbigaste, töntigaste och störande prick som finns... men ändå min lilla söta lillsyrra som är liiiite grym ibland ändå. ♥ Och hon kommer leva på detta i minst 150 år efter att hon läst den där meningen. ;)

Min söta lillasyster


Nikon D300s + Nikkor 50mm f/1.4G + Reflexskärm 5 i 1 (110cm)

Min lillasyster är den jobbigaste, töntigaste och störande prick som finns... men ändå min lilla söta lillsyrra som är liiiite grym ibland ändå. ♥ Och hon kommer leva på detta i minst 150 år efter att hon läst den där meningen. ;)

Video om reflexskärmen

Här kommer en liten video med snack om reflexskärmen. :)
Tvpspelsweb.se har många bra alternativ på reflexskärmar (← direktlänk) i olika storlekar och färger. Personligen tycker jag att 80cm och uppåt är en bra diameter för porträtt. Som sagt har jag tre stycken nu; en 80cm silver/vit, en 108cm silver/guld och nu denna 110cm 5 i 1 (silver, vit, svart, guld & transparent).5 i 1-reflexskärmen är ett jättebra alternativ eftersom man får med sig alla färger på en och samma reflexskärm. För er som undrade om Tvspelsweb.se är en pålitlig näthandel så kan jag tala om att det är det verkligen! Kanonbra kundservice och supersnabbt leverans, det jag har handlat därifrån har alltid kommit dagen efter jag beställde det. :) Här ser ni bilderna i videon lite tydligare:

Video om reflexskärmen


Här kommer en liten video med snack om reflexskärmen. :)

Tvpspelsweb.se har många bra alternativ på reflexskärmar (← direktlänk) i olika storlekar och färger. Personligen tycker jag att 80cm och uppåt är en bra diameter för porträtt. Som sagt har jag tre stycken nu; en 80cm silver/vit, en 108cm silver/guld och nu denna 110cm 5 i 1 (silver, vit, svart, guld & transparent).

5 i 1-reflexskärmen är ett jättebra alternativ eftersom man får med sig alla färger på en och samma reflexskärm. För er som undrade om Tvspelsweb.se är en pålitlig näthandel så kan jag tala om att det är det verkligen! Kanonbra kundservice och supersnabbt leverans, det jag har handlat därifrån har alltid kommit dagen efter jag beställde det. :)

Här ser ni bilderna i videon lite tydligare:

Ny reflexskärm!

Idag fick jag hem en reflexskärm från tvspelsweb.se. Tackar så väldigt! Jag har redan två stycken andra från Tvspelsweb och jag älskar dom! Denna gången blev det Reflexskärm 5 i 1 (110cm). Testade den lite grann precis; grymt! Eftersom jag redan har reflexskärmar med färgerna silver, vit & guld så var jag med intresserad av den transparenta och den var kalasbra! Ska visa er skillnaden sedan och hur man använder den. :) Men för att göra det måste jag springa ut och fota... Hörs snart!

Ny reflexskärm!Idag fick jag hem en reflexskärm från tvspelsweb.se. Tackar så väldigt! Jag har redan två stycken andra från Tvspelsweb och jag älskar dom! Denna gången blev det Reflexskärm 5 i 1 (110cm).
Testade den lite grann precis; grymt! Eftersom jag redan har reflexskärmar med färgerna silver, vit & guld så var jag med intresserad av den transparenta och den var kalasbra! Ska visa er skillnaden sedan och hur man använder den. :) Men för att göra det måste jag springa ut och fota... Hörs snart!

Tulpaner

Galet vad mycket uppdatering det har varit här! Eller? Kanske inte. Har fullt upp med andra grejer, som... hemlisar och nyheter för MD Photos. Längre fram kommer även bloggen att fräschas upp, men jag har tagit lite mig lite vatten över huvudet. Det lär alltså ta ett tag innan den designen blir klar. Men fin är den, iallafall mallen ;) Ska springa ner i studion nu, har lite jobb att dona med. Blir förhoppningsvis mer blogg senare, får se vad tiden säger. :) Apropå ingenting; hur är vädret hos er? Det snöade här i morse!!

TulpanerGalet vad mycket uppdatering det har varit här!
Eller? Kanske inte. Har fullt upp med andra grejer, som... hemlisar och nyheter för MD Photos. Längre fram kommer även bloggen att fräschas upp, men jag har tagit lite mig lite vatten över huvudet. Det lär alltså ta ett tag innan den designen blir klar. Men fin är den, iallafall mallen ;) Ska springa ner i studion nu, har lite jobb att dona med. Blir förhoppningsvis mer blogg senare, får se vad tiden säger. :)

Apropå ingenting; hur är vädret hos er? Det snöade här i morse!!